svart pedagogik – Peter Land

Regnet öser ned som katter och hundar och en utflykt till akvarellmuseet passar bra. Just nu ställer den danske konstnären Peter Land ut med akvareller, skulpturer och videokonst. Jag gillar det inte. Han berättar själv i introduktionsfilmen till utställningen att han vill kommunicera med sina bilder, väcka känslor som skapar dialog med den som tittar och det kan man verkligen säga att han lyckas med. Särskilt otäcka tyckte jag att bilderna och skulpturerna i verket ”Ett försök att rekonstruera min grundskoleklass ur minnet” var. Där satt alla mönstereleverna med tom blick, själlösa, mallade, inordnade i rutmönstret och med perspektivlinjerna i blyerts kvar. Mitt i rummet var en mindre rum dit de andra var förpassade. De som var suddiga och trasiga i konturerna. Som sitter med böjda nackar. Otäckt är ordet. Särskilt för en lärare.