tematrio – förslag på nobelpristagare

Lyran utmanar oss igen! Nu närmar det sig den där torsdagen i oktober och nobelspristillkännagivelsen, såklart att vi ska vara med och tipsa herr ständig och hans gäng om utifall att de ännu inte bestämt sig. Jag hoppas på en kvinna!
Nawal el Sadaawi har skrivit både noveller och romaner som ropar på jämlikhet och demokrati för alla, både män och kvinnor. Hon är aktiv debattör i demokratiseringen av Egypten, läkare och en fantastisk kvinna. Jag återkommer ständigt till henne här på bloggen – välkommen att klicka vidare om du vill veta mer!
Alice Munro är en kanadensiska som ofta nämns i samband med priset, hennes noveller är poetiska och vardagliga på en och samma gång och de utspelar sig ofta i den lilla världen. För mycket lycka och Nära hem har jag läst hittills.
Nicole Krauss är väl att sticka ut hakan, alldeles för ung och dessutom amerikanska men Det stora huset och Kärlekens Historia är några av de bästa böcker jag läst. Det vore väl en rejäl skräll med en kvinnlig vinnare som ännu inte fyllt fyrtio? Varför inte chocka oss rejält?
Bubblare på min lista är Assia Djebar, algeriska som sitter i franska akademin, tre titlar lästa hittills.