bokmässenedräkning: boel och oscar

Jag och Fiktiviteter Helena läste Boel och Oscar ungefär samtidigt och varningarna flög på FB: det krävs en och annan näsduk, särskilt mot slutet. Boel är 30 och Oscar är 90, de blir grannar i en bostadsrättsförening i Stockholm och mot alla odds vänner. Ensamhet kan vara svår att bryta oavsett vad den beror på och ibland kan en vattenläcka vara det som behövs för att ta sig ut ur isoleringen. Kärleken till konst och arkitektur är något som förenar de båda. Boel och Oscar är en samtidsroman där Josefine Sundström vill ifrågasätta vår stressade livsstil och vår förmåga till förlåtelse och försoning dessutom får äldrevården sig en rejäl känga. Hon skildrar två olika människors livsöden som har mer gemensamt än vad man först kan tro. Jag vill inte skriva för mycket om handlingen, utan uppmanar alla som vill ha några mysiga timmar med en lättläst bok att läsa!
Josefine Sundström har gjort det som måste vara otroligt svårt, att skriva roman nummer två efter att ha gjort succé med debuten Vinteräpplen. De är till handling och miljö inte särskilt lika men där finns den varma och hoppfulla tonen som gör dem båda till fina relationsromaner. Visst kan där bli för mycket av det goda emellanåt, lite mycket fioler men jag köper det. Det hör ju liksom till genren att det mesta ändå ordnar sig emot slutet, då ni vet när näsdukarna ligger som små bollar bredvid den tomma chokladasken och leendet lättat sprider sig i mungipan. Myskänslan dröjer sig kvar i kroppen och några timmar har passerat snabbt som ögat i sällskap av Boel och Oscar. Inte dumt alls.
Passa på att lyssna till Josefine på mässan:
 • Boel, 30 och Oscar, 90

  Datum & tid: söndag 30 sep kl. 10:30 – 10:50
  Arrangör: Bokförlaget Forum
  Kod: Sö1030.2
  Seminarium, ingår i entrébiljetten.
  De är nyblivna grannar i centrala Stockholm. Oscar, 90 år, som fördriver dagarna med att titta genom köksfönstret och Boel, en före detta gallerist i 30-årsåldern som tappat livsgnistan. Efter debuten Vinteräpplen kommer Josefine Sundström med sin andra roman Boel och Oscar, en berättelse om vänskap över generationsgränserna.

  – bokmässenedräkning är en serie inlägg inför årets bok och biblioteksmässa i Göteborg, alla är taggade med bokmässa 2012, häääääng med på mina förberedelser och så ses vi snart där! –