louisiana literature började med Patti

People have the power – just do it!

En uppmaning till solidaritet med tjejerna i Pussy Riot inledde och avslutade samtalet mellan Henning Mankell och Patti Smith på parkscenen, Louisiana Literature. Däremellan slingrade det sig fram och vi som lyssnade fick veta att Patti skriver en kriminalroman, men vem vet hur den blir för hon gillar egentligen inte brott. Det som intresserar henne är ”the detective”, att följa hur en människa förändras och påverkas utifrån de upplevelser som hen är med om. Kurt Wallander är just en sådan mänsklig polis med mänskliga brister som får ompröva sina beslut om och om igen.

Hon menar att förändras, att ompröva är en del av skapandets kärna i både litteratur, musik och konst och att alla uttryckssätten för henne är viktiga. I hennes skaparprocess kan inspirationen komma från en text, bild eller ett musikstycke, dikter och sånger improviseras fram. Rytmen i musiken, rytmen i språket berikar varandra. Fritt ur minnet: The poems are for me but the songs are for the people. The poems can be introvert but the songs must communicate to the people who is everyone that is not me.

Kommunicerade sitt budskap till oss det gjorde hon. Vikten av konstnärlig frihet, att frigöra sig från de kommersiella krafterna, känna att drivkraften i skapandet inte finns i pengar eller berömmelse utan ”to do great work is the reward.” Mankell får ursäkta men det är Patti Smith som är scenens stjärna, sambon kallar henne den coolaste människan i världen och hennes närvaro och utstrålning är fantastisk. Platsen är också utsökt vald, med  Öresund som fond, omgiven av skulpturparken och trädgårdens amfiteater fylld med lyssnande människor, det kan man kalla en bra början på en spännande dag.

PS. Gillar ni på FB så finns där massor av fina foton att se!