tematrio – resor i litteraturen

Tänk att ha en hobby som gör det seemingly impossible possible – tänk att kunna sitta på sin plats i fåtöljen och se sig om, i världen! Den här veckan vill Lyran att vi tipsar om tre bra böcker som innehåller resor – gärna av en lite mer äventyrlig art. Äventyrliga tips beställda:
1. Jägarens hjärta av Deon Meyer är den andra delen i Meyers kriminalserie som utspelar sig i Sydafrika. I just Jägarens hjärta ingår en lång motorcykelfärd i handlingen och den afrikanska naturen beskrivs på ett fantastiskt sätt. Alla delarna rekommenderas, gärna i ordning. Senaste på svenska heter Den sista safarin och skulle också kvala in i veckans trio.
2. Änglarnas sorg av Jón Kalman Stefánsson beskriver en resa på Island i snösmältningens tid. Pojken blir ålagd att följa med postiljonen för att ro honom över fjordarna på väg med post till landets yttersta utposter. Otroligt vackert språk och karg miljö och vänskap som inte behöver så många ord.
3. Gryning i Kalahari och Skymningssång över Kalahari av Lasse Berg är populärvetenskapliga skildringar av Lasses resor bland ursprungsfolk i olika delar av världen men främst från Afrika. Han resonerar och reflekterar över människans utveckling på ett intressant och spännande vis som ger oss perspektiv på vår egen tid. Kommer förresten till författardagarna i Dalsland nästa vecka om man vill lyssna till honom också.

Klickar man på länkarna kommer man till mina längre texter om varje bok. Se där, tre tips på tre resor man kan göra redan i sommar!