israel 5x – det började med Singer

Året var 1978 och Isaac Bashevis Singer fick nobelpriset i litteratur. Jag själv var 12 år och minns att jag tänkte att nobelpristagare måste vara bra så jag lånade och läste Familjen Moskat, kanske var det av en äldre släkting som var medlem i en bokklubb? Hur som, jag läste i mellanstadieåldern flera av hans böcker och så var då min vurm för judiska släktkrönikor född. Man kan undra vad jag förstod av dem men de har säkerligen lett till ett synnerligen gott ordförråd och dessutom ett livslångt intresse för judarnas livsvillkor i Europa genom tiderna.

Det kan tyckas att det är lite malplacerat att skriva om Singer i en inläggsserie som heter israel 5x, Singer föddes i Polen och levde största delen av sitt vuxna liv i USA, men jag tycker han här hemma just här i israel 5x. Han var början på något i mitt läsande liv som bara fortsätter och fortsätter. Tackar, tackar nobelpriskommitten, bra val hörrni!

Israel 5x är en serie inlägg med litteratur om eller från Israel i fokus, fem inlägg – fem dagar i rad. Hääääng med!