lärarinnan i Villette

Jag gillar min läsplatta. Jag gillar att kunna låna hem böcker med bara en mobiluppkoppling och ett par klick. Trots att jag har högar de lux av olästa böcker på min byrå så ville jag förra veckan ändå ha något annat. Något lättläst och deckaraktigt och fick då syn på Ingrid Hedström.

Lättläst och deckaraktigt var precis vad jag fick – Lärarinnan i Villette  är en, inte purfärsk, deckare som gör det där som jag gillar. Knyter samman nutid, samhällsdebatt, historia och kriminalfall. I serien om Villette, som börjar med just den här boken, är det undersökningsdomaren Martine Poirot som tar sig an ett dödsfall som först ser ut som en vanlig smitningsolycka. Det är Villettes omtyckta pensionerade lärarinna som omkommer och snart börjar Martine komma en mer än 30 år gammal hemlighet på spåren. Samtidigt undersöker Martines man, historiker, en 600 år gammal massgrav. Ledtrådarna korsas och motivet pengar och makt håller genom århundradena.

Jag blev mycket förtjust i Ingrid Hedströms påhittade stad i Belgien, på hennes hemsida hittar man t o m en fiktiv karta, och tänker mig att återkomma. Extra plus är då att alla böckerna finna som e-bok på bibblan. Nästa jag lånar hem heter Flickorna i Villette. Klicketi – klick. Lånat och klart!