friheten förde oss hit – fantastisk läsning!

Kärleken till friheten förde oss hit är det västafrikanska landet Liberias valspråk och det är till den lilla staden runt gruvan startad av svenska och amerikanska intressen som Hektor, Margret och tonåringen Mårten kommer hösten 1965. I Sverige finns en socialdemokratisk framtidstro om att allt är möjligt, världens behov av malm är stort och de svenska familjerna ser sig själva som civilisationsbärare mitt i det mörkaste Afrika. Där finns en förträfflig tanke om att hjälpa den inhemska befolkningen till sysselsättning genom att starta en industri istället för bistånd men gapet mellan arbetare i gruvan och gruvans svenska personal är svårt att brygga över. Språk, kultur, utbildning och fördomar hindrar Hektor att göra jobbet som personalchef som han skulle vilja.  Hettan är kvävande, luften är multen och Margret lider av sysslolösheten och blir alltmer deprimerad i den främmande miljön där hon känner sig rotlös, inte en enda växt eller fjäril känner hon ens till namnet på. Tillflykten blir piller. Tonårssonen Mårtens vänskap med Ormpojken, trädgårdsskötaren, ställer frågorna om jämlikhet och broderskap på sin spets i den socialdemokratiska sverigekolonin. Kan man, ska man beblanda sig. Vad händer i längden? I mellandagarna bryter en vild strejk ut i gruvan och frågan om lojalitet och mänsklighet sätts på prov.
Ibland bara trillar man på en bok som visar sig vara fantastiskt bra, jag kollar in utgivningen av e-böcker varje vecka och där fanns i veckan Gunnar Ardelius Friheten förde oss hit.  Ardelius kände jag igen som ungdomsförfattaren som dottern läste där i den stormande tonåren. Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket hette hans debutroman och när jag tittar snabbt på den senaste romanen så kan jag få uppfattningen att det här också är en ungdomsbok men det vore att sätta boken i ett fack där den inte hör hemma. Det här är en roman som jag hoppas många hittar till, vuxna eller tonåringar, kvittar lika. Gunnar Ardelius har utforskat sin familjs historia där hans far i övre tonåren åkte med när hans far fått jobb i LAMCO-gruvan i Liberia. Där finns en stark verklighetsbakgrund  och när jag googlar så inser jag att den för familjen så uppskakande strejken i gruvan har inträffat och det gör romanen ännu mer spännande att läsa. Friheten förde oss hit är en fiktionaliserad historiebok om en bit av den svenska historien som jag inte känt till förut. Så välskrivet, så bra! Läs! Klippet kommer från babel: