bokbloggsjerka – författarupptäckt

Upptäckte du någon ny författare under förra året som du kan berätta lite om?
Det är frågan i veckans bokbloggsjerka hos Annika och jag började genast med att kolla upp 2011 års läsning. Där finns några, för mig, nya kvinnliga författare som jag säkerligen kommer att följa som Justine Lévy, Nicole Krauss och Elin Boardy. Valet blir ändå Assia Djebar, en algerisk-fransk författarinna som fått stort erkännande för sin texter om kvinnans ställning i Algeriet. Hon sitter med i den franska akademien, är professor i fransk litteratur och uttalad feminist. I den självbiografiska romanen Ingenstans i min fars hus beskriver hon hur dubbelt det kan vara att växa upp i en miljö där studier uppmuntras samtidigt som man som flicka förväntas att stanna i hemmet. I Sultanbrudens skugga diskuterar hon månggifte och hur svårt det kan vara att göra ens små förändringar i ett hushåll där hierarkierna är starka, behovet av en egen plats är stark.
Assia Djebars böcker handlar om kvinnornas möjligheter till ett oberoende liv men också om hur det är att leva i ett land som koloniserats av Frankrike, hur de traditioner som funnits under långa tider inte längre räknas som värdefulla, hur språken trycks bort av franskan och hur reaktionerna på det kan bli att hålla fast än mer vid det gamla. Just nu ligger Kärleken, kriget i min hylla och väntar. Den ser jag fram emot!