ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz

Göran Rosenberg är en driven skribent, det är tydligt i hans självbiografiska Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz.  Förlaget kallar det en barndomsmemoar men jag läser den mer som en reportagebok och det är både textens styrka och svaghet. Med sedvanlig journalistisk noggrannhet har Rosenberg tagit sig an sin fars historia, vägen till Auschwitz var lika helvetisk för alla men vägen därifrån var ett mirakel. Familjen Rosenberg hamnade så småningom i Platsen Södertälje där arbetskraften (tack vare krigets förstörelse) behövdes både i lastbilstillverkning och läkemedelsfabriker. Föräldrarnas Projekt blev pojken, han skulle få ett gott liv i det nya landet. Göran Jakob skulle lyckas i detta nya liv och det är berättelserna där fakta förbyts i känslor och förhoppningar som jag läser med riktigt intresse. I Lizzie Dorons roman Min mors tystnad upprepar mamman, också överlevande från koncentrationslägren, som ett mantra Så länge man lever kan man alltid få hoppas på att få dö, så tung är överlevarens skuld att bära och jag hade velat ha mer av den berättelsen. Jag hade önskat en roman, det hade varit en fantastisk läsupplevelse, nu stannar det vid en intressant och gripande barndomsmemoar. Så skickligt berättad men jag hade önskat stoffet i annan form, det blir lite mycket av folkbildande grävande journalist för mig. Jag drabbades av människoödena och skulle velat veta mer, kommer där en bok om modern också måntro?

Tack min snälla bloggis Gittan som tipsade mig om den här boken. I en kommentar till min text om Lizzie Dorons senaste bok berättade hon om Göran Rosenbergs medverkan i Skavlan. Jag såg klippet och ville sedan genast läsa boken. Tur att den fanns som e-bok på biblioteket för den här läsningen hade jag inte velat missa.

Fler texter om ämnet som jag läst det senaste året är:
Om inte nu så när
Och i Wienerwald står träden kvar
Varför kom du inte före kriget
Min mors tystnad

Klicka gärna på länkarna och läs mina tankar om dem. Man kan också läsa mer om Rosenbergs självbiografiska bok hos DN, SvD och i Görans egen blogg.