en kvinna att beundra

Året som gått har varit fylld av rapporter om hur människorna i Egypten tröttnat på diktatur och förtryck. En karismatisk kvinna som länge längtat efter frihet för sitt folk och som särskilt diskuterar kvinnornas möjligheter och längtan till självständighet är Nawal el Saadawi. Hon är en frispråkig läkare och människorättskämpe som verkat för kvinnors lika värde och medborgerliga rättigheter i mer än 50 år och som dessutom skrivit noveller och romaner. Jag tänker särskilt på novellsamlingen Törst, klassikern Röst ur djupet och hennes senaste roman på svenska Den stulna romanen som jag läst och berörts av. Hennes texter upprör och visar på att olika levnadsförhållanden  mellan kvinnor – män, flickor – pojkar, fattiga – rika, utbildade – outbildade påverkar hela samhället. Hon kämpar oförtrutet för det fria ordet, jämlikhet och demokrati. En kvinna att beundra.

Klicka er vidare och följ girlpowervågen genom bloggosfären!

Inlägget är en del av en bloggstafett för att uppmärksamma Internationella Kvinnodagen där följande bloggare deltar:
enligt O, Marias stickning och läsning , Böcker x 3, Hanneles Bokparadis , Nina Ruthström, Sofies Bokblogg , Mind the Book, I mitt sinne, Andra intryck, Ord och inga visor, Boktjuven, Mimmimariesböcker, What you readin?, Pantalaimone, Matildas Läshörna, Peter Andersson, *malins bokblogg*, A room of my own, Madeleines bokhörna, thecuriouscaseofthebooks, Erica – en dröm i rosa, Tvärtemot, …och dagarna går, Fix Me Up, TinaO , Calle Brunell, Bokodyssé, Med näsan i en bok, alice bröms, Beroende av böcker, Den var bra, Olika sidor, Dantes Bibliotek, Lyrans Noblesser, Livet mellan två evigheter, Den läsande kaninen, Breakfast Bookclub, Lottens bokblogg, Kill your darlings, Sandra Gustafsson, Desirée Fredlund, …and then there was Beatrix, Lingonhjärta, Gunillas Blogg, Stänk och flikar, Fiktiviteter, Bokmilaskogen, Saris blogg, Böcker emellan