Fem pärlor till jungfruns krona – Hustrun

Maria Gustavsdotters serie om Gertraud fortsätter i del två – Hustrun. Det är fortfarande Kalmar och 1500-tal och den unga borgarflickan har nu gift sig med sin Nils. De lever i ett kärleksfullt äktenskap men runt omkring dem förändras världen snabbt. Hansan får allt mindre inflytande och Kung Gösta skattar kyrkan, bönder och köpmän hårt. Missnöjet breder ut sig och i skogarna i Småland samlar Dacke en motståndshär och om den första delen i serien Dottern försökte sig på att noggrant beskriva hemmet och vardagslivet så tar Fem pärlor till jungfruns krona – Hustrun steget ut i samhället. Historiska romaner är ett spännande sätt att ta till sig människors levnadsöden och levandegör verkligen människornas utsatthet. Serien tar fasta på kvinnor och barns  levnadsvillkor och sjukdomar och barnafödande är bokstavligen på liv och död. Det märks att Maria Gustavsdotter gjort en grundlig research innan hon skrev sina böcker, det tackar jag för. Trevligare historielektion får man leta efter!   
Serien fortsätter med Änkan – den ligger i min hylla och bara väntar. Tack till min snälla kusin som lånat mig böckerna och påmint mig om hur mysigt det är att läsa historiska romaner.