knappast någon lektion för mig

Nu får alla deltagare i bokcirkeln om en vecka sluta läsa för här kommer ett inlägg om boken. Lektioner i avhållsamhet av Tom Perotta är en bok jag bara inte kan hålla tyst om, jag förstår mig nämligen inte på den. Vad har jag missat? Amerikansk lad-lit, förvirrade, sökande människor i ett land i moralpanik där människorna kläms mellan porrfilmsideal och teapartyrörelsen. Människor mitt i medelåldern som har svårt att hitta meningen med livet, inte vill rucka på sina ideal och samtidigt höra till. Okey, men utförande och handling?
Ruth är en ensamstående mamma som undervisar i sexualkunskap på ortens highschool och hennes undervisning anses uppmana de unga till sex innan äktenskapet, hon blir beordrad att följa delstatens läroplan som är mycket konservativ med avhållsamhet som ledord. Yngsta dottern spelar fotboll och när tränaren efter en lyckad match ber tillsammans med laget blir Ruth rasande. Det visar sig att tränare Tim är en före detta missbrukare som hittat Jesus och på så sätt kan avhålla sig från sitt gamla liv med droger och rock ’n roll. Egentligen kunde det här vara en intressant modern skildring av landet där borta i väster men jag gillar’t inte. Kanske kan mina bokcirkelkompisar förklara för mig varför, det ska bli spännande.
Nej, vill man läsa amerikansk lad-lit så kan jag istället rekommendera Jonathan Tropper: Konsten att tala med en änkling och Sju jävligt långa dagar.   Jag tror ändå jag håller mig till Hornby – that’s my kind of lad-lit. Intelligent, välskrivet och mitt i samtiden.