finns där plats för den smala litteraturen?

Nomineringarna till Nordiska Rådets litteraturpris 2012 bjuder mig bara okända titlar. Sverige representeras av Katarina Frostensson och Eva-Marie Liffner, ingen av dem har jag läst. Hörde ett så spännande avsnitt av biblioteket igår med titeln Pengarna eller litteraturen – smala böcker i en bred tid. Journalisterna menade att gapet mellan säljande och ickesäljande blivit allt vidare. Som ett exempel på bok som sålt i mycket liten upplaga togs den isländska novellsamlingen Bland träden upp. Gyrdir Elíasson vann Nordiska Rådets litteraturpris 2011 och har ändå inte sålt i mer än något 100-tal exemplar i Sverige. Kanske kan bokmässans under året satsning lyfta den nordiska smala litteraturen, gammelmedia och alla vi i sociala medier har förstås också ett ansvar. Jag har tagit mitt och beställt Bland träden idag. Alla anledningar till att köpa en bok är bra och i min hylla finns det plats!