yta eller innehåll – omslagets betydelse i jerkan idag

Annikas bokbloggsjerkafråga idag handlar om omslag:

Jag hör till de få (vad det verkar i alla fall) som inte kunde bry mig mindre om en boks omslag och jag har verkligen försökt förstå varför så många älskar omslag så mycket att de faktiskt köper en bok enbart för att den har ett omslag som de gillar. Hör du till dem? Vilket är i så fall ditt favoritomslag i dag? Dela med dig av en bild och förklara vad det är som gör just detta omslag så speciellt.

Om du ställer dig på min sida: berätta varför du inte ägnar bokomslag någon större uppmärksamhet.

Inte vill jag vara en så ytlig person att jag erkänner att jag köper böcker tack vare omslaget när det finns så många bra recensenter, bokbloggare och bekanta att få boktips av men omslagen påverkar mig helt klart. Mer så att jag väljer bort en bok om den har ett omslag som inte tilltalar mig.  För mycket guld, glitter, rörigt och överlastat. Då går boken ofta bort.

Grafiskt, snyggt, väldesignat yttre med ett intressant innehåll, gärna skriven av en författare som jag läst lite om innan, då är en bok riktigt lockande för mig. Ett typiskt exempel på en bok som jag skulle välja på pocketshop är:

Så ytlig är jag, hurdan är du?