tankefel eller?

Zlatanfebern ruinerar biblioteken läser jag i dagens tidning och det är e-boksutlåningen som har tagit fart. 20 kr per utlånad titel kostar e-böckerna biblioteken och nu riskeras inköp av annan media eftersom folk lånar så mycket. Moment 22 här eller – ett bibliotek är till för att låna i och om man lånar för mycket blir det för dyrt… Jag kan tro att det är måhända är ungdomar, kanske unga män som lånar boken om Zlatan på e-lib, det tycker jag låter utmärkt. Nya besökare till biblioteken, nya besökare som kanske kommer igen och lånar mer när de kopplat hur enkelt det är att klicka hem en bok till mobilen eller datorn.

Men vem förhandlade fram priset 20 kr per bok hos e-lib? Det låter dyrt, det håller jag med om å andra sidan är jag alldeles för oinsatt i vad vanliga böcker kostar att låna ut, hur lokalerna kan minskas, hur personalkostnaderna kan minska om låntagare gör jobbet själva vid datorn osv för att egentligen kunna tycka något alls.

Här i Göteborg har stadsbiblioteket öppnat en filial i Brunnsparken, där passerar mängder av människor varje dag och det känns helt rätt i tiden, det måste vara så att biblioteken blir tillgängliga för många och då är också utlåning av e-böcker ett steg i helt rätt riktning. Det jag hoppas är att allt fler hittar till biblioteken, lånar och läser av hjärtans lust och att vi tillsammans ser oss ha råd med att bibliotekens innehåll lånas ut. Det är väl en bra sak att sätta på önskelistan iår?