rödhake – en bladvändare!

Tack och lov! Äntligen tillbaks hos Jo, jag fattar inte varför jag alls ska läsa andra deckarförfattare när jag har en halv serie olästa Nesbö hemma. Nu är det del tre som är just utläst och aktuell på många sätt är Rödhake trots att den kom ut för mer än 10 år sedan. Det handlar förstås om anti-hjälten Harry Hole, nykter alkoholist, som för att undvika skandal förflyttas till underrättelsetjänsten och blir kommissarie på köpet men det handlar också om Norges historia. Vi möter norrmän som stred på tyskarnas sida mot bolsjevikerna och jag får en spännande historielektion, just en del av de berättelserna är Jo Nesbös fars krigsminnen som han vävt in i romanen. Nesbö resonerar också om hur nazismen lever kvar och visar sig i dagens samhälle och det är inte utan att tankarna går till Breivik och hans skeva världsuppfattning. Det här är en riktigt spännande deckare som har alla  komponenterna på plats, extra plus till att kvinnorna får ta mer plats än i de tidigare böckerna då de mest känts som tidsfördriv. Jag vill bara läsa vidare, Smärtans Hus nästa!