det var inte den Mary, det var hennes mor: Mary

.Ibland finns där ett frö av fakta i mina associationer även om vägen fram kan vara något snårig. Nåja, Frankensteins ”mormor” var det jag for efter när jag började prata om besök i Sverige på 1700-talet… Jag hade en liten aning men ändå inte om Mary Wollstonecraft som känd reseskildrare, feminist och författare. Just nu läser vi Frankenstein av Mary Shelley Wollstonecraft i vår lilla bokcirkel och Mary Shelley ska då faktiskt ha tillbringat några månader i sin barndom i Göteborg med sin barnflicka eftersom modern försökte återvinna sin älskares känslor och förmögenhet. Romantikens diktare skall, enligt Wikipedia, ha inspirerats av den äventyrliga och självständiga Mary och resan resulterade i en brevsamling 1796:  Brev skrivna under en kort vistelse i Sverige, Norge och Danmark. Spännande kvinnoöde!