hur är det med tegelstenarna?

Vilken är den längsta bok du läst? 
Det frågar Annika i dagens bokbloggsjerka och jag vet att en av de längsta någonsin är Vikram Seths En lämplig ung man. Med sina sådär 1300 bibeltunna sidor var den en riktig tegelsten. En av Harry Potter delarna kan nog också kvalificera sig och Borta med Vinden ligger bra till. På senare tid är nog den bok som tagit längst tid att läsa Jonathan Franzens Frihet, även om den inte var riktigt så tjock så har den absolut tegelstensstatus hos mig.
Ibland kan man undra om desto fler sidor är desto bättre? Hur är det egentligen med det? Och är det fler än jag som undviker alltför tjocka böcker? Jag är otålig och vill hinna läsa många olika genrer, författare och titlar och då går ofta en riktigt tjock bok bort. Hur gör ni andra?