klassisk tematrio

Klassiker ligger i tiden, AB förlag har till exempel påbörjat en härligt formgiven klassikerserie i pocket som skyltas ordentligt bland annat på Pocket Shop. Själv är jag faktiskt inte alls sugen på klassiker just nu men det säger ju inte att andra kan vara det, Lyran häger på trenden och ber oss tipsa om våra favoritklassiker. Gästbloggare M frågar också när en bok är en klassiker och inte bara en kultbok. Hur lyder egentligen definitionen för en tvättäkta? Och hur gammal måste en bok vara för att kvalificera sig? Upplys mig!
Väljer för säkerhets skull bort några favoriter som To Kill a Mockingbird, The Bell Jar och Catcher in the Rye och blandar in några säkra kort i leken. Vill tipsa om:

Gullivers Resor – har läst och läst om på både svenska och engelska och det är en gnistrande satir som står att känna igen.

Stolthet och Fördom – vilken roman, kärleksromanernas kärleksroman och så underhållande. Kvick med ett språk som förtrollar.

Mörkrets hjärta – en roman som ger en bild av kolonialvälde och mänsklig ondska som ligger som fond i mycket av min läsning av litteratur från den afrikanska kontinenten.

Märkte att det här blev en mycket engelskspråkig lista. Måhända just för att jag studerat just det en del…
Jag hänvisar gärna till Gästbloggarns utmärkta serie Klassiker i blindo också, där finns fler titlar att läsa om för alla klassikerintresserade!