siri – en augustpriskandidat?

Det har tagit mig ett tag att läsa Lena Einhorns roman Siri och ännu längre att skriva om den. Det här är en bok som känns snudd på en dokumentär och läsningen behövde ta sin tid. Vi möter adelsfröken från Borgå som gifter sig med en officerare och finner livet begränsat av sin ställning, hon drömmer om ett liv vid teatern, drömmer om en man som kan lossa henne från både konvenansen och äktenskapets bojor. Hon finner August och kärleken som startar upp i förundran och jämlikhet slutar i förtal och galenskap. I En dåres försvarstal hör vi Augusts historia, i Lena Einhorns roman Siri von Essens. Detta är helt klart en möjlig kandidat tilll augustpriset, välskriven och med ett flammande feministiskt budskap, men frågan är i vilken klass den kan bli nominerad i, för mig är det mer i fackboksklassen än i den skönlitterära.Vill man läsa fler tankar om boken så har SvD en riktigt intressant skriven recension, DN skriver och på bokmässan kan man gå på programpunkten Två kvinnor vid Strindbergs sida. Än en gång, superbra med e-bok som ges ut samma dag som den inbundna, klickade mig in på bibblan och vips: Siri i min läsplatta.