nästa bokmässa blir det Norden!

Jag längtar nästan redan till september nästa år! Då är det dags för bokmässa 🙂 ”Un boom du Polar” råder i litteraturvärlden, det kan jag läsa i SvD idag och intresset för nordisk litteratur i Europa gör att Bokmässans tema för nästa år blir just Norden. Det ska bli spännande, många författare finns där att upptäcka utöver alla deckare som mer eller mindre invaderat delar av Europa redan. Jag försöker då och då att läsa från grannländerna och det går absolut lättast med Norge och Danmark, Island är en pågående utmaning och från Finland är det nästan bara Tove Jansson, Kjell Westö och Sofi Oksanen som blivit läst det senaste. Oksanen var ju en av de mest hyllade författarna på den senaste bokmässan, närmast rockstjärnestatus. I år kommer hon till Göteborg för att vara draghjälp åt det nordiska: finns något som man kan kalla nordism? Dessutom kan man gå på ett seminarium med rubriken 50 år med Nordiska Rådets litteraturpris. Det blir till att värma upp med nordiska författare redan i år. Helt klart!