önsketräden – Wish tree

”Skriv din önskan på en papperlapp
och häng den i ett önsketräd”
Wanås Slottspark med sina fantastiskt fina utställningar blev en mysig tur på vägen hem. Mycket mer från besöket kommer framöver här i bloggen men ett litet smakprov blir det direkt…
Den kanske mest omtalade utställaren iår är Yoko Ono och hon hade fyra konstverk med som alla var interaktiva. I nyplanterade önsketräd uppmanades besökarna att hänga upp sin önskning, så många hängde i de späda grenarna och fladdrade för vinden att jag kunde få känslan av att träden höll på att knäckas av alla människornas önskningar. Inte vet jag om det var något som Ono tänkt sig att förmedla men det var en av tankarna som dök upp i huvudet, andra var förstås vad man i hela världen ska önska sig? M visste genast vad han ville skriva på lappen och hänga upp. Och nej, det hade inte med fotboll att göra… 
De vackra äppelträden var valda för att passa in i det skånska landskapet och när jag läser i katalogen så inser jag att jag inte behöver vara orolig för om grenarna ska hålla. De skördas på önskningar som sedan skickas till ön Videy på Island. Alla önskningarna från alla Wish Trees världen runt i Imagine Peace Tower, bildar där ett önskemonument. Önskan som bön eller bönen som önskan?
”Hoppas livet och trädet bär frukt”