Både Nu ska jag sjunga dig milda sånger och En sonat för Miriam tyckte jag var härliga läsupplevelser så när Linda Olssons senaste roman Det goda inom dig dök upp som e-boksnyhet på bibblan så blev det hemlån. Direkt. Jag behövde inte bli besviken för Olssons nya bok är precis lika bra som de tidigare, jag känner igen hennes berättaröst som melodiskt slingrar sig över sidorna. Hon har lyckats att skriva en vacker historia som ställer oss läsare den svåra frågan om hur mycket ansvar ett barn ska tvingas ta. I berättelsen som utspelar sig på Nya Zeeland möter vi den medelålders doktor Marion som är duktig på att packa undan sina minnen i lådor och sätta livet på sparlåga. En dag möter hon en liten maoripojke på starnden och deras trevande vänskap hjälper Marion att våga plocka fram de bortstuvade minnena från Åland, Stockholm och London ett efter ett. Hon får allt mer grepp om vem hon en gång var, då när hon var Marianne och vem hon vill bli.

Linda Olssons personportätt är hennes styrka, hon kan med några få ord göra människorna levande för mig och miljöerna de vistas i blir en naturlig förlängning av människorna. Där finns också en hoppfullhet – det går att förändra om man har mod att släppa in andra människor i sitt liv och konfrontera sina minnen. Stark läsning som inte blir sentimental eller kletig utan riktigt bra. Rekommenderas.

Nu missar jag henne på Åmåls författardagar men hoppas på att jag får möjlighet att lyssna till Linda Olsson på bokmässan. Hon kommer dit och samtalar om sin bok på fredagen den 23 september. Det vill jag höra.

Läs om boken på hos SvD, låna eller köp den!