färgstarka akvareller

Bild: Emil Nolde, Flicka med röd hatt ©Nolde Stiftung Sebüll

Av alla de akvareller som jag ser på Akvarellmuseet i Skärhamn så är det Emil Noldes olika porträtt som jag fastnar för, de är färgrika och förmedlar starka känslor. Hans bilder har många olika motiv; dramatiska landskap, prunkande blommor och så de uttrycksfulla porträtten.  Hans expressionistiska målningar ansågs i Tyskland på 30 och 40-talet så degenererande att han under kriget förbjöds att skapa  och en del av de bilder han ändå gjorde visas nu på museet. Han kallar samlingen ”Omålade bilder” och de var Ms favoriter, små bilder målade i en blandning mellan akvarell och tusch. Alla bilderna är lånade från Noldes eget museum i Sebüll där hans atelje och hem finns kvar att besöka. Vill man inte ta sig ända till nordtyskland så går det bra att åka till Tjörn…

GP har skrivit om utställningen.