dags för sommarsquash tokolosh!

Akta dig för Tokoloshen som bor i källaren, manar mamma den lilla flickan Faith. De bor ensamma på en ensligt belägen gård i Transvaal och  för både modern och flickan är älvor och andar del av vardagen. Bella odlar och säljer frukt och grönsaker och fadern har övergett både dem och jordbruket. När mamman sjunker ned i en djup depression blir livet allt svårare och till tröst och hjälp har flickan den svarta hemhjälpen. En dag bärs Nomsa ut på bår från sitt rum och livet på gården tar abrubt slut. I del två får vi möta Faith igen när hon som ung vuxen bestämmer sig för att försöka ta reda på sanningen om sin barndom. 
Det här är en vacker barndomsskildring från  80-talets Sydafrika som blandar magiska element med otroligt levande miljöbeskrivningar. Jag kan känna den torra vinden som blåser över velden, känna doften av frukt i apelsinodlingarna och väntan på det förlösande regnet blir också min väntan.  Utsattheten som kvinna i ett Sydafrika präglat av apartheid är påtaglig. 
Rachel Zadok vann med sitt manus Sommarsquash Tokolosh en skrivartävling i Storbrittanien och det känns som att manuset kanske inte riktigt var färdigt, den första delen av romanen är helt underbar, sedan tappar boken fart och innerlighet. Trots det så är detta en riktigt fin skildring av en liten flickas barndomsupplevelser i en spännande miljö. Tidigare under året har jag läst om flickor i Sydafrika som växer upp i Coconut och Skyline som båda har staden som fond, nu var det velden och bushens tur. 
Tokolosher är okynniga och elaka andeväsen som i myten både våldtar kvinnor och biter av människors tår, älvor kommer fram när det regnat, näcken som lockar och pockar till fördärv eller sju sorters blommor för att drömma om vår tillkommande? I midsomartid påminns också vi om hur vanligt det är hos oss människor att använda naturväsen för att förklara det oförklarliga, skrämma för det farliga eller bara fantisera kring…Enda sättet att vara säker att Tokoloshen inte kommer åt dig är att ställa sängen på tegelstenar, glöm nu inte att göra det innan ni lägger de sju sorternas blommor under kudden ikväll. 
Trevlig midsommar önskas alla läsare!

Boken är från ett bokbyte på jobbet. Tack snälla M.