Hipp hurra, idag sjunger vi boken och läsningens lov!

För att riktigt fira att det är världsboksdagen idag så är det stafettbloggande hela dygnet som gäller. Enligt O inledde strax efter midnatt och nu prick 01.00 tar jag vid. Det känns högtidligt på något vis att plötsligt i ett sån’t här sammanhang skriva om något som finns med mig i vardagen och i yrket, varje dag, året runt, nämligen boken. 
Jag skulle förstås kunna skriva om hur viktigt det är att barn i skolan och förskolan får möta böcker som bekräftar och utmanar deras tankar, jag skulle också kunna skriva om hur viktigt jag tycker det är att människor världen runt får möjlighet att lära sig läsa och får tillgång till utbildning, bibliotekens roll i en jämlikt samhälle kanske, ebok eller pappers vad är framtiden? men… Det blir för mycket yrke och för lite mig.

Böcker är, och har hela mitt liv, varit ett sätt att resa i både tid och rum. Jag har läst för att fly vardagen, roas, utmanas, få tröst, lära och för att uppleva. Jag har med böckernas hjälp besökt alltifrån öknar till djungler, storstäder och landsbygd. Jag har mött många människor och fått tränga in i deras verklighet, lyssnat på deras tankar och på vägen lärt mig om både min egen och andras kulturer. I möten  med andra blir jag själv allt tydligare, böckerna gör mig nyfiken och ännu mer intresserad av världen omkring mig och måhända i slutändan en smula klokare? Dessutom har ju böckerna har gett mig starka muskler, så många kilo som jag med förväntan burit hem från bibliotek och postutlämningsställe… Inte illa!

Några tips på böcker som gjort mig nyfiken på världen under det senaste året är:
En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie
Under lejonets blick av Maaza Mengiste
Den fördömda vakan av Nadeem Aslam
Sådär, nu har jag sagt mitt för denna gång, dags att skicka stafettpinnen vidare till Ariels bokhylla!

Länkar till alla inlägg hittar ni hos Enligt O som är vår härförare! Glöm inte att klicka er vidare längs med stafettpinnens väg. Mycket Nöje!

Detta inlägg är en del av en bloggstafett för att fira Världsbokdagen.
Läs mer om stafetten hos följande bloggare:

Ariels Bokhylla, Eli läser och skriver, Can’t sleep, must read, Fiktiviteter, Böcker böcker böcker, Marias Bokblogg, the curious case of the books, Tidnings Ida, Talk nerdy to me, Bokform, Boklesebloggen min, Bokomaten, Två träd i en bokskog, Mimmimaries böcker och annat, Inreda med böcker, Havsdjupens sal, Ciccis Bokblogg, Böcker etc., Lingonhjärta, Lyrans Noblesser, Ord och inga visor, En full bokhylla är en rikedom, enligt O