en familjeangelägenhet – Rohinton Mistry

Klicka på bilden så ser du alla nominerade!

Rohinton Mistry är nominerad till årets Man Booker pris och jag hoppas att det leder till att ännu fler läsare hittar till hans underhållande roman En familjengelägenhet som jag läste strax innan jag började blogga. Passar på att skriva lite om den i efterhand!

I en alltmer förfallen paradlägenhet i Bombay bor änklingen Mr Vakeel – han lider av Parkinsons sjukdom och blir mer och mer utlämnad åt de ogifta styvbarnen. De som gärna ville bo hos professorn så länge han var frisk och kunde försörja dem börjar nu knorra allt mer. Den biologiska dottern och dottersonen förväntas ta över omsorgerna men de bor i en trång tvårummare. Vem ska egentligen ta sig an den charmerande äldre herren? Familjefejd i antågande…

En familjeangelägenhet är en härlig humorfylld berättelse om hur släktbanden sätts på prov, hur det är att åldras och hur möten mellan generationerna kan vara både härliga och jobbiga. Särskilt relationen mellan morfar och barnbarn är varmt beskriven och läsningen leder till mängder av igenkänningsfniss, kunskaper om den parsiska minoritetens kultur och allt fantastiskt paketerat, välskrivet och med flyt. Rent läsnöje som samtidigt är mycket exotiskt och mycket universellt.

Utan att ha läst alla de andra kandidaterna så hejar jag helt klart på Mistry!