bokgeografi – Österrike

Dags att resa till Österrike med Enligt O. Tyskspråkig litteratur är i fokus på bokmässan i höst och det ska bli kul att se vad medresenärerna tipsar om… Jag själv behöver alla tips jag kan få. : )

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i landet eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Selma Mahlknecht är en tysktalande italienska som numer bor i Wien. Hennes roman Ingen Fara läste jag för inte så länge sedan och den var ruggigt bra. En familjehemlighet som döljs i det längsta med två unga systrar mitt i berättelsen.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till landet. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
En annan kvinna med anknytning till Wien som jag läst och förundrats av är Gitta Sereny. Hon föddes i Wien och flydde innan kriget. Hon har i sina skildringar av nazityskland hjälpt till att undersöka vilka mekanismer som gör människorna i ett land kapabla att inrätta sig i en diktatur byggd på utvaldhet och förtryck. Biografien om Albert Speer är en teglesten väl värd att läsa.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till landet, som du inte läst, men är nyfiken på.
Daniel Kehlmanns namn har jag hört om då och då men ännu inte läst. Hans Berömmelse är enligt Sigrid Combüchen i Sydsvenskan  ”en roman i nio historier som griper in i varandra och har stora inslag av meta. Sammanfattningsvis handlar de om att skriva i överinformationens och kommunikationsöverkonsumtionens tidsålder. Dessa långa ord finns inte i texten men speglar en syntes i den.” Det känns som att antingen är det en riktigt bra roman eller en helt outlidlig prettotext. Spännande vore att läsa och se!