bokbloggsjerka

Annika ordnar en trevlig jerka där vi hoppar runt på varandras bloggar och besvarar en fråga kring litteratur. Idag är det frågan om svårtillgänglig litteratur och Annika undrar:

Vilken är den svåraste bok du läst? Vad gjorde den svår?

Den här frågan kräver en stunds tankemöda, jag har läst ett antal böcker som jag fått anstränga mig för att komma igenom och en del av dem har varit kurslitteratur som man bara måste plöja vilket inte gjort det lättare. Valet får nog ändå bli Ulysses av James Joyce, jag hade mycket svårt för språket, observationerna och partierna med inre monolog och läste aldrig klart. Tålamodet tröt och enligt Wikipedia lär James Joyce ha sagt att ”Jag har lagt in så många gåtor och pussel att det kommer att hålla professorer upptagna under århundraden, grälande över vad jag egentligen menat.” Det blev lite för mycket konstruktion för mig. Odysseén av Homeros däremot, det är andra grejer det. : )