bokgeografi – Indien

Åhå! Enligt O har utmanat mig att resa igen. Denna gång till Indien och det borde väl vara straffspark för en Commonwealth litterature student som jag var… för 20 år sedan. Inte utan att mitt intresse för indisk litteratur väcktes då i allafall och här kommer mina tips.

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Indien eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Våren förgylldes med läsning av Aravind Adigas Den vita tigern. En skruvad skröna om dagens Indien som jag skrattade högt när jag läste. Hörde delar av den uppläst i P1 och kunde sedan inte hålla mig från att köpa och sluka!

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Indien. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Jag väljer att lyfta fram Salman Rushdie som jag läst från och till. Hans författarskap har kommit i skymundan efter fatwan mot hans texter vilket jag tycker är synd. Midnattsbarnen var en riktigt härlig läsupplevelse när det begav sig och Marken under hennes fötter är en riktig mastodontroman.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Indien, som du inte läst, men är nyfiken på.
I min bokhylla står Bittert arv av Kiran Desai. Jag har länge tänkt läsa den bookerprisbelönade pocketen. SvD har en intressant text om boken så jag länkar!