bokgeografi – danmark

Dags att resa med böckernas hjälp igen! Denna vecka tar turen oss till Danmark. Jag gillar många danska författare så det var verkligen svårt att välja men Enligt O ställer frågorna och jag svaren:

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Danmark eller är skriven av en författare med anknytning dit.
En spännande roman som jag läste i somras var debutanten Kim Leine. Kalak betyder en riktig man på grönländska och det försöker huvudpersonen Kim att vara. Det är inte så lätt att ha ett ansvarsfullt jobb, ha en trasslig barn och ungdom och dessutom vara en präktig familjefar.
2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Danmark. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Sommaren innehöll ett sommarskönt bokbyte – i det gröna paketet fick jag Vi, de drunkade, en tegelsten skriven av Carsten Jensen. Först var jag lite skeptisk eftersom mycket ordrika romaner ibland nästan kväver min läsning men den vann i längden. 4 generationers män från Marstal och deras öden och äventyr, se det är i sanning en härlig roman.
3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Danmark, som du inte läst, men är nyfiken på.
Jag ser fram emot att läsa Peter Hoegs senaste roman – Elefantskötarnas barn. Ända sedan Fröken Smilla, De kanske lämpade och Kvinnan och Apan har jag tänkt mig att jag ska läsa honom igen. Gillar hans berättarstil som ofta tar upp mycket allvarliga ämnen i en smått otrolig form.