the brief wondrous life of oscar wao

En spansktalande författare har fått nobelpriset och det närmaste jag kan blogga om är en roman skriven av en dominikansk författare boende i USA. Lite småsorgligt är det att blotta sin okunskap så men boken som jag ska skriva om är riktigt bra, och utspelar sig delvis i Dominikanska republiken. Huvudperson är Oscar, en känslig och familjekär kille med stor övervikt som bor i USA. Han försöker finna kärleken men satsar ständigt fel. Han älskar sience fiction och rollspel och vill gärna bli författare själv, i ett försök att satsa på författandet reser han till sin mors hemland där han får möta sitt ursprung genom sin morfars berättelser. Junot Díaz låter olika berättare föra historien framåt och både Oscars syster Lola och hans morfar har fått egna kapitel i boken. Som titeln antyder så blir Oscars liv inte så långt och hans testamente finns att läsa i slutet av romanen. Det var en spännande bok som jag måhända inte riktigt förstod. Jag har förstått att det finns många sci-fi referenser och annat som helt gick mig förbi. Trots det tyckte jag mycket om boken, den var vildvuxen i stin stil och rolig och sorglig på en gång. Läsvärd, helt klart. The Wondrous Life of Oscar Wao.