allt gott ska komma dig till del

Omslaget till Sefi Attas roman Allt gott ska komma dig till del lockade mig verkligen med sin orange färg och de två silhuetterna. Vi befinner oss i Nigeria och berättelsen börjar tidigt sjuttiotal. Enitan växer upp i en medelklassmiljö och i huset bredvid bor under en sommar den försigkomna och lite farliga Sheri. De blir vänner och vi får följa deras olika levnadsöden under mer än 30 år och precis som landet de bor i så förändras de. Vänninnorna utvecklas mot att bli allt starkare och tryggare människor samtidigt som landet Nigeria genomlider indördeskrig, korrumption och diktatur. Enitan har utbildat sig till advokat och när hennes far blir fängslad blir allt hon mer indragen i Nigerias utveckling mot en demokratisk stat.

Lite intressant var det att jämföra boken med En Halv Gul Sol som utspelar sig under samma tid, samma land och delvis beskriver liknande händelser. De båda böckerna är så olika i sitt tilltal att de trots alla sina likheter inte liknar varandra alls, jag tycker mycket om dem båda. Sefi Atta skriver på ett mer sparsmakat språk och broderar inte ut sin text med filosofiska funderingar och liknelser. Det är inte lika känslostormande och dramatiskt utan hon berättar en historia – en tänkvärd sådan och det räcker långt. Om man tror att allt gott som man gör småningom kommer en till del så finns det hopp för en god framtid också i Nigeria. Det känns som Atta vill sprida hopp om mänskligheten med sin härligt brandgula roman.