Åh, är det bondkakor?

Det är något visst med bondkakor. Helt klart. Många gånger när jag dukat fram fika så säger gästerna. -Åh, är det bondkakor, det är/var min favoritkaka. Ung eller gammal verkar inte spela det minsta roll. Tur då att de är så lätta att få till. Här kommer mitt snabbrecept, max en halvtimmes arbetsinsats.

Hacka 100 g sötmandel i matberedaren och häll ur det i en skål. Behåll kniven i maskinen.

Lägg 200 g smör och 2,5 dl strösocker samt 2 msk sirap i matberedaren och kör tills mjukt.
Häll i 5 dl mjöl och 1 tsk bikarbonat – kör tills det nästan håller ihop, tillsätt sedan den hackade mandeln och kör någon minut till.
Häll (den smuliga) degen i en plastpåse och forma en rulle inne i påsen. Smöret ska smälta på plåten och inte i handen arbeta därför degen så lite som möjligt. Lägg rullen i frysen.
Sätt ugnen på 175 grader. När ugnen är varm skivar man rullen i 40 kakor och lägger på plåt. Gräddas i ca 6 – 8 minuter. Klart gott.