The Thing Around Your Neck

The Thing Around Your Neck är en novellsamling skriven av Chimamanda Ngozi Adichie och precis som hennes två romaner En halv gul sol och Lila Hibiskus är huvudpersonerna i novellerna antingen boende i Nigeria eller nigerianer i exil. Många av temana från hennes romaner kommer igen i novellerna; krocken mellan tradition och förnyelse, missförstånd mellan olika generationer, ungdomars utveckling mot starka vuxna och flickor och kvinnors utsatthet i ett patriarkalt samhälle. Jag tyckte mycket om de noveller som utspelade sig utanför Nigerias gränser, på något sätt blir krocken mellan afrikanska traditioner och en modern västerländsk livsstil ställd på sin spets när omgivningen är Europa eller USA. Adichie skriver lättläst och novellerna är ganska korta ändå förmår de att stimulera till många egna tankar och funderingar – en god läsupplevelse enligt mig.