allt vi inte sa – Sara Osman

Sara Osmans debutroman heter Allt vi inte sa och i den får vi lära känna tre unga tjejer i Stockholm. Sofia jobbar på byrå och är den enda mörkhyade juristen, henne somaliska bakgrund och muslimska tro gör att hon på många sätt bryter normen. Osman skriver så målande och vasst om alla de kommentarer och särbehandling som hon får både i yrket och i umgängeslivet. Man sätter fnisset i halsen ett antal gånger, många som hon möter har helt enkelt svårt att förhålla sig till både hudfärg och religion.

I ett annat sorts utmaning lever Sofias kompis Amanda, hon har lämnat sin barndoms stad och utbildat sig på Handels. Hon har svårt att hantera sin klassresa, hon känner sig som en förrädare när hon inte vill åka med sin mamma till Ullared och Amandas lösning är att festa. Den tredje kompisen är Caroline som är uppvuxen på Östermalm och försöker försörja sig som influencer. Ytan är allt och hennes instagramkonto visar en vardag som är synnerligen välregisserad.

De tres liv vävs in i vartannat och genom hela berättelsen så ligger det en spänning och molar i botten, vad kommer att hända med de här unga kvinnorna som till ytan är både lyckade och ambitiösa? Boken marknadsförs som en psykologisk thriller men jag hoppas verkligen att den när fram som den relationsroman som den är. Jag gillar mycket att läsa om de här karaktärerna och Sara Osman fångar samtiden på ett välformulerat och observant vis. Man kan tänka att hon samlat på sig en hel del erfarenheter i sitt arbete som jurist och det är Sofias karaktär som verkligen fastnar. Hoppas det kommer fler böcker från Sara Osman, hon är en författare att hålla koll på!

Bildkälla: Albert Bonniers Förlag