utlämnad – till en snöstorm på Island

Ragnar Jónasson är fenomenal på att skriva klaustrofobiska spänningsromaner som utpelar sig i obygden på Island. I Utlämnad är det november och fyra gamla vänner har bestämt sig för att åka på rip-jakt. På väg mot jaktstugan börja det snöa och för att undkomma ovädret tar de skydd i en övernattningsstuga på fjället. Ja, ni hör. Det är upplagt för spänning och berättelsen har flera oväntade språng som gör att man inte riktigt kan lita på någon i sällskapet. I glimtar bakåt berättar författaren om de fyra vännernas gemensamma uppväxt och hur den påverkar deras nutida relation. En snöstorm är inte att leka med och det är inte heller fyra beväpnade vänner instängda i en liten stuga över natten. 

Det här är en berättelse att läsa när snön viner, inte kanske precis när man sitter i en stuga på landet dock … 

Bildkälla: Romanus & Selling