Jorden runt: Sevastopol

Sevastopol  är en novellsamling med tre långnoveller skrivna av Emilio Fraia. Jag läser mycket sällan brasiliansk litteratur men den här dök upp som en del av min prenumeration hos Bokförlaget Tranan och det var en fin bekantskap. Samlingen består av tre berättelser som alla skildrar människor som av olika anledningar har tvingats omvärdera sitt liv. För mig så var novellen som inleder samlingen den som berör mig mest. Den handlar om Lena som har bestämt sig för att bestiga de sju högsta bergstopparna i världen och under tiden låta sig bli filmad. Så händer en otäck olycka och hon blir tvingad att ställa om sitt liv. När hon sedan upptäcker att hennes story blivit ett videokonstverk gjort av en okänd konstnär tappar hon fotfästet ännu en gång. Novell nummer två handlar om hur en man kommer till ett övergivet hotell och den tredje novellen om hur en ung kvinna skriver en pjäs som utspelar sig i Sevastopol på krim-halvön.

Ibland blir det lite för mycket berättelser om berättelsen och när jag lyssnar till Kulturnytts recension så nämns Tolstoy i den. De referenserna plockar inte jag upp men det störde inte min läsning. Ibland kan det vara lika väl att inte ens uppfatta allt det man missar och bara följa med i texten. Intressant och spännande läsning från ett språkområde jag sällan läser från. Översättaren från portugisiska heter Örjan Sjögren jag känner till honom via Karavan där han återkommande skriver om brasiliansk litteratur t ex Claire Lispector som han också översatt.

Bildkälla: Bokförlaget Tranan