byn – spänning på Island

Una bor i Reykjavik och hankar sig fram som lärare. En dag ser en väninna en anställningsannons i tidningen där en lärare sökes till två flickor på norra Island. Una har inget som håller henne kvar i stan och kanske kan omväxlingen hjälpa henne vidare i livet? Hon nappar kommer till den lilla byn vid vägs ände. Detta utspelar sig pre-mobil och Internet och livet i kanten av vildmarken blir både ensamt och utsatt. Hon blir inneboende hos en av elevernas mamma och snart får hon veta att det spökar i kammaren där hon sover, gränsen mellan verklighet och dröm suddas ut allt mer som Una döver sig med vin. Klaustrofobiskt är ordet och Ragnar Jónasson är väldigt skicklig på att förlägga spänning på avlägsna och karga platser. Har man ännu inte läst honom så kanske jag skulle rekommendera att börja med Mörkret – den fullkomligt knockade mig.

Bildkälla: Modernista