kaffe med mjölk – Ella-Maria Nutti

Debutanten Ella-Maria Nuttis roman träffade mig rakt i magen. Med en avskalad och innehållsrik prosa får vi följa Agneta när hon städar ur dottern Tildas rum, packar ner sin mors handvävda band och tar tåget till Stockholm. Agneta, och alla runt henne, vet att hon har kort tid kvar. Cancern är spridd och inget går att göra mer än att lindra. Alla vet, utom Tilda. Agneta tänker på hur det ska bli med huset som hennes far byggt, Tilda har ju sitt liv i Stockholm där hon studerar till jurist. Allt Agneta en gång ville var att Tilda skulle lämna Gällivare och bli något riktigt, nu vill hon inget hellre än att Tilda ska ta hand om och förvalta arvet. Det är bara att det är så förfärligt svårt för Agneta att berätta om sin sjukdom, hon vill absolut inte bli ömkad och ses som den som hindrar dotterns framtid. Knappt femtio år gammal så vet hon att tiden är utmätt, morfinet lindrar men mest av allt är det cigaretterna som ger tröst.

Tilda har gjort det som många ungdomar gjort innan henne, hon har lämnat landsbygden och ska skapa sig ett liv med utbildning och karriär. När modern kommer till Stockholm så stör hon sig genast på allt hon gör. Modern smaskar när hon äter, klär sig illa, vet inte hur man står i rulltrappan och vill betala de nya jeansen med kontanter. Kort sagt så är hennes egen storstadsidentitet ännu så svag att hon skäms för sin mamma samtidigt som hon vill visa att hon klarar sig själv. Hon har så många gånger känt sig sviken och nu ska hon inte visa att hon behöver någon. Det är sådant man kan unna sig när man tror att tiden tillsammans är oändlig.

Så klockrent skrivet att jag blev mycket berörd.

Bildkälla: Wahlström & Widstrand