bara en mor

Bara en mor av Roy Jacobsen är den fjärde romanen i sviten om livet på den lilla ön Barrøya i nordnorge. Ingrid, som vi fått följa från barndom, har flyttat tillbaka från sin resa för att hitta dottern Kayas far. Han var en rysk motståndsman som hon mötte under brinnande krig och Ingrid har förstått att ett liv med honom är omöjligt.

Livet i norra Norge är fortsatt sårigt av kriget, tyskarna har ju lämnat sedan flera år men i bygden tisslas det om tyskeungar och kollaboratörer. Mest talas det om den lille Mattias, när hans mor försvinner och hans norske ”far” tar sitt liv så tar sig Ingrid an honom som adoptivbarn. Hans mors rika släkt bor bara ett par timmar bort men de är ointresserade av pojken.

Som titeln antyder så är det här en roman som cirklar runt moderskap, vad innebär det att vara en mor? Precis som i de tidigare romanerna så spelar naturen och klimatet en stor roll för berättelsen och livet nära havet är vackert skildrat. Det är dock efterkrigstid och moderniteter som elektricitet kommer allt närmare, allt fler av ungdomarna studerar eller reser söderut och det är inte längre självklart att fiske är framtiden.

Roy Jacobsens romaner om Ingrid är verkligt fin läsning och med tanke på hur den här slutar så kommer det säkert fler. Jag längtar!

PS. Läs den här sviten i ordning. Man får följa Ingrid genom livet och genom 1900-talet och det är en stor del av läsupplevelsen att se både hennes och samhällets förändring och utveckling.

Bildkälla: Norstedts förlag