aska – Ragnar Jónasson

Ragnar Jónasson är en av Nordens allra främsta spänningsförfattare och med hans roman Aska får vi ännu en gång följa med till norra Island och möta polisen Ari som vi lärde känna i Snöblind. 

En man hittas mördad på en isolerad strand utanför den lilla fiskebyn och samtidigt som polisen börjar utredningen så bestämmer sig en ung journalist för att resa norrut för att skriva ett reportage. Jónasson är en författare som låter berättandet ta tid, människorna är ofta eftertänksamma och brotten är ofta förankrade i händelser som ligger långt bak i tiden. Jag gillar hans lite långsamma sätt att veckla ut sin handling och i Aska så är den ljusa sommarnatten, som förmörkas av ett askmoln, en viktig komponent för att skapa undergångsstämning.

Ragnar Jónasson är en skicklig författare och en som jag ofta rekommenderar till vänner som inte vanligtvis läser spänning. Hans böcker kan uppskattas även om man inte är deckarfantast!

Bildkälla: Modernista