julrevy i Jonseryd – Klas Östergren

Klas Östergren läser själv sin novellsamling Julrevy i Jonseryd och andra berättelser och det är ett perfekt divertissement som ackompanjemang till advents och julstök. Östergren har skrivit 8 noveller som låter oss följa en gosse – yngling – man – åldring i juletid och hela tiden finns där ett stråk av julförundran och igenkänning. Humor och och dråpligheter, sökandet efter en basker och en julrevy där mätaren återkommer som en tyst observant av tidens gång. Jag pulsade idag förbi julgransförsäljaren i rondellen här på min gata i stan och kunde inte låta bli att tänka på en av novellerna, tidens gång och livet som man trodde det skulle bli – och blev. Författaren som berättar sitt liv genom de åtta novellerna kommer nära och det är så skickligt, jag tror Östergren hade genuint roligt när han skrev och jag hade väldigt trevligt när jag läste. Mästerligt!

PS. Vill man läsa en annan mästerlig novellsamling med jultema så leta genast upp Juldagar av Jeanette Winterson. En helt annan sorts novellsamling men också den fantastisk!

Bildkälla: Bokförlaget Polaris