en storm i juletid – Camilla Davidsson

Utanför fönstret singlar årets första flingor och jag har lyssnar på en härligt julig feelgoodare som passar fint att inleda adventstiden med. En storm i juletid av Camilla Davidsson börjar just strax innan advent och hela Stockholm är pyntat till tänderna, kanske är det dags att börja öppna upp och leva trots pandemi? För Alice har det senaste året varit ett år av isolering och lögner, hon har svårt att att sig utanför den lilla lägenheten hon hyr i andrahand och de få redaktörsuppdrag som hon faktiskt har haft har tagit slut. För sina föräldrar har hon inte berättat att det är slut med ex-pojkvännen och inte heller har hon berättat att hon fått sparken från sitt jobb på det stora förlagshuset. Livet är alltså ganska litet och ensamt.

När en väninna tipsar om en deckarförfattare som vill byta genre och skriva feelgood så bestämmer Alice sig för att ta uppdraget. I berättelsen får man sedan följa både boken som hon ska redaktöra och följa Alices liv. Under några veckor fram till jul bestämmer hon sig för att försöka säga ja till saker och när det ringer på dörren och en liten flicka står där så öppnas en dörr till umgänge med grannarna. Ja, ni hör det är upplagt för romantik, vänskap och en rejäl dos ”dags att sluta pausa livet” -pepp.

Camilla Davidssons grepp med ett metalager där hon i en julfeelgood skriver om en ung kvinna som skall hjälpa en författare att skriva en juulfeelgood fungerar riktigt bra, jag gillar delarna om skrivande mycket. Utan att avslöja för mycket så blir kommentarerna till den kommande boken också snygga kopplingar till den som jag läser och det är smart gjort. Gillar man att läsa lättsamt så här innan jul så tycker jag att man absolut ska plocka upp En storm i juletid!

Bildkälla: Printz Publishing