Jorden runt: En kropp att sörja

Tsitsi Dangarembgas roman En kropp att sörja har i sitt engelska original (This Mournable Body) legat i min hylla ända sedan jag köpte den i Sydafrika februari 2019. Boken nominerades sedan till Man Booker och jag fick ändå inte läst. Som tur är så har nu Tranans förlag översatt till svenska och dessutom fått den inläst som ljudbok. Äntligen har jag då läst/lyssnat! 

Det är 90-tal i Zimbabwe och Tsambuzai är en medelålders kvinna i Harare som lämnar sitt arbete i reklambranchen. Hon är så innerligt trött på att hennes vita och ofta yngre kollegor tar åt sig äran av hennes arbete. Hon säljer av det hon kan, packar en väska och letar upp ett billigt vandrarhem där hon kan pausa livet. Hon är den enda i släkten som fått utbilda sig och nu sitter hon alltså här i ett nedgånget rum med ett snabbt krympande sparkapital. Hennes liv är på väg att helt tappa riktningen men så erbjuder hennes studiekamrat ett arbete.

Hon börjar jobba inom ekoturism och när hon sedan anordnar en utflykt till en lantligt belägen by så måste hon konfrontera sin bakgrund. En så pass komplex roman som En kropp att sörja är inte enkel att sammanfatta i ett par meningar eftersom Tsambuzais liv också speglar landet Zimbabwes utveckling där konstraster mellan stad och land, rik och fattig är påtagliga. Utbildning är en av de vägar som finns tillgängliga för några få men trots att Tsambuzai fick den chans som många andra inte fått så är livet långt ifrån lätt att leva. Hon måste hela tiden kompromissa med sina övertygelser och helt enkelt bara se till att överleva. Det är minst sagt ganska hopplöst både för henne och landet.

Är man det minsta intresserad av att vidga sin litteraturvärld utanför den anglosaxiska och läsa en skildring av och från östra Afrika så ska man genast ta sig an Tsitsi Dangarembas författarskap. Andra författare från landet som jag läst och uppskattat mycket är Petina Gappah, Memorys bok och Sorgesång för Easterly samt NoViolet Bulawayos novellsamling  Vi behöver nya namn. 

Vill man se en intervju med författaren så finns det en inspelad halvtimme på Bokmässan Play. 

Bildkälla: Tranan förlag