nya människor i fel ordning – Jonas Karlsson

Nya människor i fel ordning är Jonas Karlssons alldeles nyutkomna novellsamling och som alltid är det en sällsam läsning. Jag lyssnade på när Jonas Karlsson själv läser sina texter och det ger en extra dimension, han är en mycket bra uppläsare och utan att dramatisera allt för mycket tar han hos med som om att han satt och berättade om alla de här olika människorna. Korta noveller blandas med längre och Karlssons karaktäristiska ton fylld med humor och eftertänksamhet gör att man bara kapitulerar. Persongalleriet i novellerna består av några återkommande karaktärer som man får följa i olika nedslag i livet och kanske är det här den mest vemodiga av Karlssons novellsamlingar. Ofta använder Karlsson miljöer eller hädelser som ligger på gränsen mellan det verkliga och det fantastiska i sina noveller och i den här samlingen så rör sig texterna mycket i det realistiska och allt som ofta sorgliga.

Jag blev oväntat nedstämd och letade förgäves efter små smulor av hopp för de här människorna som behöver få ordning på både det ena och andra. 

Lyssna gärna på Jonas Karlssons sommarprat . Det är fint! 

Bildkälla: Wahlström & Widstrand