polcirkeln – Liza Marklund

Polcirkeln är en roman som utspelar sig i norraste norr och den är inläst av Lo Kauppi, hon har de senaste åren läst in en hel del romaner som utspelar sig just där och kanske är det hennes röst som gör att jag associerar den här spänningsromanen med flera andra ”norrlandnoir” där brott och relationer samsas i texten. I polcirkeln handlar det om fem flickor i den lilla staden Stenträsk i Norrbottens inland. Det är tidigt 80-tal, de har följts åt genom skolåren och i högstadiet bildar de bokcirkeln Polcirkeln. Som det blir på en liten ort så möts alla ungdomar oavsett bakgrund i den gemensamma högstadieskolan och där formas en vänskap. När boken börjar så är vi i nutid.

Bron över älven som byggdes för att frakta amerikanskt militärt material behöver repareras och i en av bropelarna hittas resterna efter ett lik. Utredningen drar igång och flera av de som var klasskamrater då på 70 och 80-talet möts igen i olika roller. De har blivit polis, journalist och SD-kommunalpolitiker och berättelsen hoppar snyggt mellan nu och då. Eftersom jag är jämnårig med karaktärerna så bidrar tidsmarkörerna som tuggummit shake och låtarna som spelas på puben till att jag förflyttas i tid. Vi är många som vuxit upp i en tid innan internet, på en liten plats där det handlade om huruvida man skulle stanna kvar eller ta sig därifrån. Den tiden skildrar Marklund så väl och också den nutida berättelsen där invånarna känner sig svikna av välfärdssamhället och bortglömda är träffande skildrat.

Liza Marklund är författaren som i slutet av 90-talet skrev Sprängaren, serien om Annika Bengtsson blev läst av många och efter det så kändes det som att hennes författarskap tog slut. Nu tror jag att Marklund hittat till en plats där hon kan skriva fler spännande böcker. Långt från Stockholm och tillbaka i sin egen uppväxtmiljö så blir det möjligt att göra omstart. Riktigt lovande första del i det som jag antar kommer att bli en serie. Jag vill läsa mer!

Bildkälla: Piratförlaget