de kom från öar – Malin Haawind

Jag trillade av en slump på Malin Haawinds debutroman De kom från öar och när jag förstod att delar av den här kommande serien utspelar sig på Tjörn så var det givet att läsa. Romanen börjar i Slite på Gotland. På hotellet där arbetar Dagmar och när sjömannen Holger kommer för att övernatta så blir de genast intresserade av varandra. Hans arbetsplats, skutan från Skärhamn, behöver repareras och snart får vi som läser lära känna Dagmar och följa deras spirande romans. Det är efterkrigstid och Dagmars arbete på hotellet, vänskapen med systern och kärleken till Holger skildras på ett sätt som gör att man upplever dem som mycket mänskliga karaktärer.

Min mormor och morfar gifte sig 1942 och mina tankar går ofta till dem när jag läser om Dagmar och Holger, de tillhör samma generation och Haawind har på många sätt fångat deras sätt att se på livet, könsrollerna och släktens betydelse för hur ens liv formas. I del två förstår jag att handlingen kommer att flyttas till  västkusten och kanske kan vi då lära känna Holger lite bättre. Det ska bli spännande att läsa vidare om den lilla familjens öde och extra kul är det förstås att det kommer utspela sig i en miljö som jag känner mycket väl.

Bildkälla: Piratförlaget