midnight Atlanta – spänning i den amerikanska södern

Det har blivit 1956 och den före detta polisen Tommy Smith arbetar som journalist på USAs enda dagstidning för svarta. När chefredaktören Arthur Bishop skjuts till döds blir Smith genast misstänkt som förövare. Vad gjorde han på redaktionen så sent? Smiths bakgrund som polis gör att han bestämmer sig för att försöka reda ut vad som egentligen hänt och snart inser han att Bishops förehavanden har lett till att han är intressant för både underrättelsetjänsten och politiska grupper som arbetar för medborgarrättsrörelsen i det starkt segregerade och rasistiska Atlanta. 

Thomas Mullens historiska spänningsromaner som utspelar sig i den amerikans södern väver in historiska händelser – i Midnight Atlanta är det Rosa Parks bussprotest, Martin Luther Kings predikningar om alla medborgares lika värde och snart kommer 8 unga svarta elever börja i en helvit skola. USA är ett land där kommunister är landsförrädare och trots att färgade har förväntats strida för landet i krig så har de långt ifrån samma rättigheter och möjligheter som vita. Fattigdom och segregation, vardagsrasism och strukturell rasism påverkar framtiden för många och när staden i slutet av boken kommer med sina bulldoozers för att jämna slummen med marken så är det kanske början på en ny tid. 

Jag lyssnade på ett seminarie med Thomas Mullen på bokmässan där diskussionen bland annat handlade om huruvida han, som vit författare, kan skildra den rasism som förkom i det amerikanska samhället då. Han menar att han med författarens rätt kan skildra precis vad han önskar så länge han har gjort den research som behövs. Ett annat samtalsämne var att alla böckerna i serien konsekvent använder n-ordet. Jamen, svarar Muller. Det här är en historisk roman, jag kan inte frisera historien. Vilket är sant, för en nutida läsare så studsar man ändå till när man läser. Mullen ger sig på ett utmanande uppdrag när han vill skildra den här omvälvande tiden i amerikansk historia genom sina spänningsromaner. Han gör det skickligt men vi som läser har ju facit i hand, precis som han hade facit i hand när han skrev. Kanske har hans vetskap om hur det faktiskt gick färgat handlingen, det måste vara oerhört svårt att tänka bort det när man skriver historiska romaner. 

Läs gärna Darktown och Vit eld innan ni läser Midnight Atlanta, det är välskrivet, spännande och mycket intressant. 

Bildkälla: Historiska media